Search
  • En rejäl jämställdhetskonsult
  • info@jamsa.se | 070-548 98 59
Search Menu

Declaration of Rights

jag vill inte knullaMed tanke på de senaste domarna i våldtäktsrättegångarna åligger det mig ett ansvar, i alla fall ett principiellt sådant, för att upplysa min omgivning på ett oantastligt vis att jag inte vill bli påsatt oavsett tillstånd. Svenska Dagbladet skriver att flera uppmärksammade friande domar i våldtäktsmål den senaste tiden har lett till en förnyad debatt om beviskraven när det gäller just våldtäkter. Komikern Karin Adelsköld har valt att ge debatten uppmärksamhet på ett speciellt sätt – genom att designa en ”våldtäktströja”. Karin sa till Svenska Dagbladet: ”I går såg jag på nyheterna med min dotter och de pratade om ännu ett fall där en man friats för våldtäkt. Då frågade min dotter vad man ska göra om det inte räcker att vara medvetslös eller säga nej. Jag blev så jävla förbannad och tänkte: ”vafan ska man göra, ska man behöva ha en tröja på sig där det står att man inte vill knulla”.

Min reaktion var: så praktiskt! Vart köper jag den? Jag följde länken och påbörjade beställningsproceduren men slutade utan att ha tryckt beställ. Hur skulle det se ut om jag kom till jobbet i en tröja där texten insinuerade att mina kollegor som är män skulle utnyttja mig sexuellt om de kunde? Det skulle inte se bra ut förstås och jag inser att jag lever i och med en norm. Huvuddelen av de kvinnor som utsätts för sexuellt våld blir utsatta inomhus, kanske hemma och ofta av någon de känner och trots att vi vet det får vi inte visa det bland folk eller uttrycka det med ord. De män som vet med sig att de inte utnyttjar eller våldför borde inte ta åt sig av kritiken som en tröja med ovanstående text men vi vet att det inte funkar så….det är sp man vet att man lever i norm.