Search
  • En rejäl jämställdhetskonsult
  • info@jamsa.se | 070-548 98 59
Search Menu

När glass blev iskallt

Jag och min son skulle, januari kylan till trots, handla glass inne i stan. Han valde sin regnbågsglass enligt rutin och väntade ivrigt i full vintermundering på att strösslet skulle komma på plats. Vi hade åkt i Igelkotten i Luleå stadspark varpå vi hade full vintermundering med hjälm och extra allt. Medan jag betalar säger glassmannen plötsligt att nu ser han att du är en flicka, till min son. Vi i sällskapet tittar frågande på glassmannen, både min son och jag, tystnad uppstår. Tystnaden är den enda ledtråden han behöver, han korrigerar sig själv genom att säga: ”är du en pojke?” Han mumlar något varpå min son säger att fast han är pojke får han krama och pussa mamma och pappa. Där och då står det klart för mig att både glassmannen har det helt klart för sig hur man bör de ut och hur man bör bete sig som fyra år gammal kille. Glassmannen såg ett glatt barn u bubbelgumsrosa hjälm vänta förväntansfullt på sin glass, var det därför det uppstod en könsbestämningskonflikt han var tvungen att verbalt reda ut för oss. Var det verkligen så viktigt för honom att klarlägga sakförhållandet? Och min son visste precis vad som kan vara i ropet om man är fyra årig kille, han försvarade nämligen sin rätt att få ge och visa kärlek och omtanke trots att han är kille, och inte tjej. Jag blev illa berörd av situationen och av glassmannens behov av att göra kön och för min sons upplevda behov att försvara ett beteende som borde vara en icke-fråga, det vill säga förmånen och förmågan att visa kärlek oavsett man är kille eller tjej.
rosa hjälm
Rosa hjälmar. Hett i en ishall nära dig.