Search
  • En rejäl jämställdhetskonsult
  • info@jamsa.se | 070-548 98 59
Search Menu

NF 2014 Dag 4 Söndag

Paraden igår var upplyftande och nedslående på samma gång. En man från fjärde våningen kastade fulla och oöppnade halvlitersburkar med öl mot tåget och landade bredvid mig på trottoaren. En grupp men stod och fotograferade oss och av vad jag kunde tolka av deras kropps- och minspel var de inte imponerade. Helt ärligt var det väntat. Även om konferensen sker på behörigt avstånd från samhället och dess medborgare så märks det i hela Malmö att vi är här. Arrangörerna räknar med att vi varit 20 000 besökare.

Idag valde jag att spendera tid med föreningen Stora Syster.

image

Föreningar har på kort tid börjat fylla en viktig funktion i Sverige, samhället har länge haft en vit fläckk på kartan. Föreningen Storasyster fyller funktionen stöd och en väg framåt och är otroligt viktig för de unga som utsätts för sexuellt våld. Jag hoppas att jag i min vardag kan bidra till ett samtal om detta och att ingen skall fundera och uttrycka sig mer i termerna i om det är ” en riktig våldtäkt” eller inte som har skett. Att tala om det möjliggör perspektiv, ansvarsfördelning och en möjlig framtid.

En av de viktiga och inspirerande fenomen jag vill framhålla från NF är att kvinnor i alla åldrar varit representerade. Det ger stöd och kraft. Det känns fint att det inte inte finns en nationell anda av att de är en viss generation som skall lösa problemet, att kvinnor i alla åldrar varit närvarande känns löftesrikt. De som är äldre än mig, jag är drygt fyrtio år gammal, och har engagerat sig i arbetet för ökad jämställdhet har gått före och har fått slita hund, och för det är jag dem tacksamma. Samtidigt finns det många yngre människor som gjort mer än mig och en oändligt stor massa kvinnor, och män, som inte gjort något alls. För oss som gjort något och framförallt för dem som inte gjort nåt, är det otroligt viktigt att de som gjort mer finns och fortsätter visa vägen eller skapa engagemang.IMG_1815

NF2014 har visat att det finns en samsyn om vad problemet ger för konsekvenser för mänskligheten och det finns olika analyser vad problemet är och hur det skall bearbetas, jag kan lugnt säga att för de av er som tycker att det verkar spretigt, allt sitter ihop. Jag kan konstatera att den sortens aktivism jag utövar kan oftast beskrivas som den sortens arbete som bedrivs inom ett givet (patriarkalt) sammanhang och ramverk, det byråkratiska. Det kan uppfattas som långsamt och inte särskilt radikalt men just nu tror jag att det är en framkomlig väg, också. Jag är övertygad om att det finns oändligt många sätt att bidra till ökad jämställdhet och en förändring som gynnar samhällets innevånare, jag har funnit min plats och skall försöka vara så bra jag bara kan i det sammanhanget. Byråkrati för mig är just nu en del av ett samhällsbygge som möjliggör mänskliga rättigheter mer än att det raserar och det är en viktig utgångspunkt i mitt arbete.

Att vara på NF2014 har varit ödmjukifierande. Jag inser vilken enorm kunskap som finns och vilka oändligt stora utmaningar och helt förjävliga problem vi står inför. Ett par sådana är mäns våld mot kvinnor och att det finns kunskap om att barn som är ledsna hellre talar med ”någon annan” en sin egen pappa. Det tycker jag är ett utvecklingsområde att ta tag i för alla er som kallar er pappa. Föreningen Storasyster finns där och deras defaultläge är att de tror på att de som söker dem för stöd talar sanning. Om vi inte kan göra något annat för ökad jämställdhet med alla de resurser vi besitter som medborgare i Sverige idag, är min önskan att vi i vart fall tror de som berättar om att de blivit utsatta för sexuellt våld (ps. ej endast penetrering med penis i vagina ds.). När vi vågar se deras verklighet och höra deras definition av vad som skett, då hjälper vi mer än vi stjälper. Ps.alla vådtäkter är riktiga ds.

Fyra dagar i exil från ojämställdhet, skönt att vara hemma, jag är inte riktigt komfortabel med nya situationer.

IMG_1796

 

Soroptimisterna! We take action!

IMG_1762

Min idol!! Alltid varit! Yvonne Hirdman #starstrucked!

Leave a Comment

Required fields are marked *.