Search
  • En rejäl jämställdhetskonsult
  • info@jamsa.se | 070-548 98 59
Search Menu

NF 2014 Lördag dag 3

Huvudet är fullt av intryck, hjärtat likaså. Den inledningsvisa och överskuggande euforin har stillat sig och insiktens något mer dunkla nyans omsluter mig. Jag kan saker och nu vet jag ännu lite mer och det är dags att handla, göra mer jämställdhet. Det är ett ansvar vi alla har men för mig sim kan mer än många är det också en plikt, jag önskar hjälp och goda samarbeten med detta.

Det finns ett antal saker som jag bär med mig från Nordiskt Forum 2014. Det är att jag är där jag är idag och jag är den jag är tack vare de kvinnor (och män) som gick före. De som offrade mycket eller allt, de välbeställda eller fattiga kvinnorna före mig. De som luktade rosenbuske och de som luktade som ett vårdike. Deras arbete gör det möjligt för mig att bidra till att det i framtiden inte skall spela någon roll om jag föds till kvinna i Kongo eller Karlstad.

Jag bär med mig nya ord med viktigt innehåll. Länge har jag upplevt en konflikt i att arbeta med jämställdhet och vara yrkesofficer och på så vis företräda Försvarsmakten. Jag vet att konflikten mellan min kunskap och insikt om både mänskliga rättigheter och en militär institutions påverkan på människor i den och runt den, skulle eskalera. Jag förstår hur militärisk, i sin vidaste definition påverkar alla som lever och verkar i ett samhälle där uppfattningen om att någon alltid måste skyddas av en beskyddare. Gränser, värden,ideologier, barn men kanske mest av allt kvinnor. Jag är inte helt klar i tanken men det växer och det känns som om jag håller på att få en lampa in i ett mörkt rum.

Imorgon är det sista dagen och det är dubbla känslor. Jag längtar hem och kommer att sakna känslan av samhörighet med andra som kan och framförallt vill bidra till jämställdhet. Hemma i Norrbotten kan jag ibland få känslan av att jag betraktas som om jag befinner mig relativt högt  som feministisk aktivist, här i Malmö är jag blott en västanvind för det finns många som vill göra mer och gör det.

De som gick före: Yvinne Hirman, Ann Boman och Gertrud Åström.
image image image image

Leave a Comment

Required fields are marked *.