Search
  • En rejäl jämställdhetskonsult
  • info@jamsa.se | 070-548 98 59
Search Menu

NF 2014 Man Up!

image

Stockholm konstsim Herr. Inleder Man Up! i Malmö Arena.

Programpunkten skall handla om varför män skall engagera sig i jämställdhet, vad borde de göra och vad de gör. Niclas Järvklo säger att jämställdhet är ett valbart alternativ för män och att strukturen runt omkring möjliggör detta. Våra förväntningar på män möjliggör för män att välja huruvida jämställdhet är en kvinnofråga istället för en samhällsfråga. Vi, samhället, skall bl.a ifrågasätta killars studiemotstånd som en genusfråga liksom våldets närvaro i att bli en man. Niclas har lett arbetet med utredningen Män och jämställdhet (www.regering.se/publikationer).

Rättviseförmedlingen genom Seher Yilmaz. Hur hittar man rätt kompetens? Sök bland de underrepresenterade grupper och finn expertis, det ger också oss en mer korrekt bild av samhället med andra ord, ingen positiv särbehandling. Jag älskar hennes analys av ”the dude’. Googla people! Alla känner the Dude. Den super trevlige som alla gillar och som får betydande informell makt och tar den.

”Maskulinity is not an attitude, or an identity, is a pattern of social practice” Raewyn Connell

image

Den nya ordförande i Män för jämställdhet.

Michael Kimmel. imageHur skall vi engagera män i jämställdhetsarbetet? Kimmel menar att rättviseperspektivet inte är nog för män för att arbeta med jämställdhet.

Kimmel el problematiserar utgångspunkten män använder i sin argumentation att kvinnor tar ”deras” jobb. The men´s scence of intitlement är enligt Kimmel jämställdhetsarbetets största utmaning. Att män som grupp omedvetet utgår ifrån att jobben är deras enligt ett universellt default (min formulering). Vem har gett dem jobbet? Hur blev det deras jobb att förlora?

Dag två går mot sitt slut, på Malmö mässa och Arena vill säga. Jag kliver ut genom dörren närmare halv åtta på kvällen och jag är trött och glad samtidigt. Jag tänker att det är en välsignelse att vara på en konferens och välja ut de absolut bästa programpunkterna man själv tycker och samtidigt känna att jag missar lika mycket som är lika bra. Jag cyklar hemåt, hem till Britta och Lennart som jag bor hos i Malmö. Det blåser motvind av bästa sort, den som blåser hjärtat rent. Jag parkerar cykeln hos min soroptimistsyster Britta och får skjuts in till Slottsparken. Där finns mina soroptimistsystrar och det är picknick i ett absolut vacker Malmö. På min väg genom stan träffar jag älskvärda människor från Norrbotten, de har alla samlats på en restaurang för att fira sitt samarbete för ett mer jämställt Norrbotten och jag är välkommen. Innan kvällen når sitt slut i köket med lågmält och livsbejakande samtal med Britta och Lennart, träffar jag Marie Wallsten och Genusmaffian tillsammans med Piteå Kommuns Lena Sturk. Jag känner att det är i Malmö det händer för mig just nu. Jag är bland vänner och det känns alldeles alldeles underbart. Over and out.

 

Leave a Comment

Required fields are marked *.