Search
  • En rejäl jämställdhetskonsult
  • info@jamsa.se | 070-548 98 59
Search Menu

Nordisk Forum Torsdag Dag 1

Det var en sak som blev tydligt för mig efter invigningen av Nordiskt Forum 2914 (NF 2014). Jag förstod varför jag packat ned mina finaste kläder, jag deltog på jämställdhetsarbetares och samhällsutvecklares Nobelfest och festen hölls i Malmö. I öppningsanförandet som hölls av en representant från Malmö stad, och därmed värdskapet, kände jag att jag blev emotionellt berörd. Jag blev rörd och jag insåg att det berodde på att personen ifråga, och de nästkommande efter henne talade ett språk jag förstod och kände en tillhörighet med. När Gertrud avslutade invigningen med att i sitt tal prata om varför vi var samlade i Malmö blev jag tårögd. Jag kände mig sedd och bekräftad, jag var bland människor som tycker att jämställdhet är viktigt och något att kämpa för, precis som jag. Det var en ny känsla och de var överväldigande.

Margot Wallström. Tidigare Special Representative i FN i rådet mot Sexuellt i konflikter/krig. Margot berättade om sitt tidigare arbete och dess absoluta fruktansvärda verklighet. Hur unga kvinnor och barn blir våldtagna, av flera män ibland under flera dagar, en del blir skjutna i underlivet efteråt. En del är yngre än fem år gamla. Jag grät. Hur kan man förstå detta? Hur kan det pågå över hela världen hela tiden?

Det blev helt uppenbart varför jag gör detta, varför jag jobbar med jämställdhet. I det stora som det lilla. Jag vill att det blir rättvist och jag tror att det är det är jag som måste bidra till det. För vad är alternativet? Är det verkligen ett alternativ att inte göra något alls? Och det är bland annat det som NF 2014 handlar om för mig.. Att få vara nära och tillsammans med kvinnor och män som gör något för ökad rättvisa gör något gott med min själ och mitt hjärta. Det stärker mig och inger hopp om en positiv samhällsutveckling. Nu skall jag ta en sängfösare med mina soroptimistsystrar. God natts sömn.

Leave a Comment

Required fields are marked *.