Search
  • En rejäl jämställdhetskonsult
  • info@jamsa.se | 070-548 98 59
Search Menu

Det är mycket Kiruna nu och det tackar jag för

Juli i Falkenberg. Vacker och varm sommarkväll och jag står framför en liten scen tillsammans med många andra för att lyssna på en fin export från Kiruna, Willy Clay Band. De har varit tyst om dem några år och jag har rest långt för att få lyssna på dem, det många redan insett långt tidigare slog ned som en blixt för mig 2012, hur bra de är. De är en glatt gäng på scenen, de har kul och de levererar trots tekniska problem. Jag hör buzzet runt omkring mig, publiken undrar om de är från Kiruna och jag upplever att det finns en nyfikenhet och en förväntan och när bandets sångare (Tony) presenterar bandet ett par låtar in i konserten och berättar att de är från Kiruna utbryter applåder och många ropar högt av förtjusning. När bandet spelar Kiruna (The Miner) blir jag exalterad och skriker Giron (Kiruna på norsamiska) för att det låter så fint varpå en kille vänder sig till mig och kommenterar att det tydligen fanns lappar i publiken.

Ni har kanske hört det eller sett det, Mikael Lasu, Kiruna IF berättade under pågående Kiruna festival om hockeylagets HBT-certifiering. Syftet är tillväxt och projektet heter ”Acceptans mot allsvenskan”. Genom sunda värderingar vill Kiruna IF göra skillnad inom klubben, i samhället de lever och öka sin supporterskara. Jag tolkar det som om de vill tjäna mer pengar på goodwill och de vill attrahera fler människor till sin verksamhet, både aktiva och supporters. Det är nog klokt. Det är inte otroligt att Kiruna IF, före många andra i Norrbotten hittat sina nycklar till framtiden.

Jag satt och pratade med en vän och en före detta Kirunabo om Kiruna IF och deras väg in i framtiden. Personen ifråga, insåg vikten av vad Mikaelel Lasu la ut för oss, att det finns teknologi och talang och det räcker långt men det räcker inte hela vägen, för det behövs också tolerans. Tolerans i samhället Kiruna för att människor kan vara den man vill vara och göra det man vill göra framför det andra förväntar sig att man gör. Kraftfulla saker. Som att alla i Kiruna skall skita i vad andra gör så länge de inte bryter mot lagen, tvärtom skall alla i Kiruna, om så inte bidra till andras välgång, i alla fall inte motarbeta dem genom att tvinga på andra sin verklighetsuppfattning. Om jag förstod henne rätt så var det i och med Kiruna IF HBT certifiering som den verkliga stadsflytten inleddes. Disponent Hjalmar Lundbohm framhålls i olika sammanhang som Kirunas grundare. Lundbohms Kiruna var modernt, rent av visionärt där goda livsvillkor och kultur lade grunden för framtiden på ett sätt som aldrig skådats före eller efter i Norrbotten. Och nu menar min vän att det kanske var på gång igen, att människor i och omkring Kiruna IF funnit verktygen för att bygga det nya Kiruna dit människor kommer för att de vill leva och bo, precis som på Hjalmar Lundbohms tid. Där det finns inte bara plats för egen härd utan där fjället kan blåsa hjärtat rent oavsett om man är macho enligt Kiruna mått mätt eller inte.

Framför scenen i Falkenberg insåg jag att det är viktigt att ge alla de som vill bidra till samhällsförändring vårt stöd. Jag insåg att det finns en bild, fortfarande, av oss i Norrbotten som vi inte själv har målat upp. Vi klumpas ihop som norrlänningar, lappar och bidragstagare, tjuvjägare och diseltjuvar och vi har inte möjlighet att definiera oss själva om vi inte väljer att göra så. Mikael Lasu och hans lagkamrater valde att definiera sig själva och det gav eko över hela Sverige, inte minst i Falkenberg. Willy Clay Band valde att framhålla Kiruna IF arbete för ett Kiruna med större tolerans och det bemöttes med jubel. Den gamla sanningen om att våra handlingar definierar vilka vi är håller, vi handlar oftast i enlighet med våra värderingar och vi skapar också nya värderingar med handling och i Kiruna är det en uppåtgående spiral. Jag önskar att vi som vill och kan ger Kiruna IF och alla andra utvecklingsagenter vårt stöd för det är inte så lätt att gå först i synnerhet inte efter tre månader eller tre år.

Tack Kiruna! Ni levererar både samhällsutveckling och riktigt bra musik!

 

Leave a Comment

Required fields are marked *.